Welke huidtype heb ik?

Welke huidtype heb ik

Het is voor veel mensen een belangrijke vraag; welke huidtype heb ik? Het is een belangrijke vraag, omdat je bij het weten van je huidtype ook meteen weet welke verzorgingsproducten je kunt gebruiken om je huid in goede conditie te houden. Doorgaans onderscheiden we de normale huid, de droge huid en de extreem droge huid.

Wat voor huidtype heb ik?

Wat is mijn huidtype? In feite kun je dat zelf voelen. Heb je een normale huid, dan voelt die huid glad en soepel aan. Van droge zones of een trekkerig en gespannen gevoel is niet vaak sprake.

Je huid voelt dan zo goed als perfect aan. Een normale huid wordt gekenmerkt door een goede doorbloeding. Om de huid zo te houden als die op dat moment is, is het belangrijk om toch voor een goede verzorging van de huid te zorgen.

Vaak is een lichte lotion al voldoende om ervoor te zorgen dat de huid blijft zoals die is. Ook een perfecte huid heeft dus wel degelijk verzorging nodig.

Zonder vochtinbrengende producten droogt je huid zomaar uit

Je kunt ook een droge huid hebben. Vaak is het dan cruciaal om vochtinbrengende producten te gebruiken, uiteraard wel afgestemd op jouw persoonlijke wensen.

Gebruik je dergelijke producten niet, dan kan zomaar sprake zijn van uitdroging. Dat kan weer ontaarden in sterk jeukende plekken op de huid. Opvallend; vaak voel je die jeuk als eerste bij het scheenbeen en bij de knieën.

Zo kun je de beschermlaag van de huid herstellen

Heb jij huid die jeukt en gespannen aanvoelt? Is je huid ruw? Dan kun je gerust stellen dat je een extreem droge huid hebt. Het is logisch dat je met een dergelijke huid uiteraard meer verzorgingsproducten gebruikt om de natuurlijke beschermlaag van de huid te herstellen.

Je kunt als stelregel aanhouden dat je als je antwoord wilt op de vraag ‘welke huidtype heb ik’ een rode huid duidt op een gevoelige huid.

Zo kan de rode huid ontstaan zijn als een reactie op bijvoorbeeld verkeerde verzorgingsproducten. Ook iets om in de gaten te houden.

Elke huid is weer anders en heeft andere eigenschappen

Elke huid is anders en heeft eigen gevoeligheden. Elke huid heeft ook zo zijn sterke en minder sterke eigenschappen. Wist je dat in Nederland tenminste een kwart van de mensen een droge huid heeft?

Deze huid is vaak ook dunner en de huid produceert weinig talg. Je ziet op deze huid droogtelijntjes in de huid. Ook de huidbarrière is verstoord bij deze huid. Je kunt ook nog te maken hebben met een gecombineerde huid, een combinatie van huidtypen.

Je wangen kunnen dan droog aanvoelen, terwijl het T-zone gedeelte juist glimt omdat daar een overvloed aan talg aangemaakt wordt.  De gevoelige huid ontstaat vaak door het gebruik van verkeerde cosmetica en teveel zonlicht.

In dergelijke gevallen is vaak sprake van schilfers op de huid en ziet de huid er ook rood uit. De huid maakt dan een ongezonde indruk.

Wat is mijn huidtype? Heb ik een normale huid?

Kijken we specifiek naar de gezichtshuid en heb je een normale huid? Besef dan wel dat ook deze huid verzorging nodig heeft. Zorg dat de huid gehydrateerd blijft en niet te snel ouder wordt.

Reinig je huid dus wel gewoon elke ochtend en avond en verwijder de dode huidcellen. Maak daarbij gebruik van een voedende gezichtsserum en een peeling. Dan weet je zeker dat de huid in orde blijft.

Meer aandacht voor de droge huid in je gezicht

Uiteraard besteed je meer aandacht aan je gezicht als er sprake is van een droge huid. Reinig de huid met een melk, een olie of reinigingswater zonder dat je producten gebruikt waar alcohol in verwerkt is.

Een droge huid betekent twee keer daags intensief hydrateren, bij voorkeur met een voedende crème en daaronder een hydraterend serum of een booster met hyaluronzuur.

Gebruik bovendien eens per week een hydraterend masker. Je droge huid zal daar zeker van opknappen.

Wat doe je met de gevoelige huid?

Je kunt natuurlijk ook een erg gevoelige huid in je gezicht hebben. Ga je ontschminken, gebruik dan een gevoelige huid ontschminker in de vorm van een reinigingsfoam of een speciale milk.

Met een gezichtstoner kun je proberen de huid te kalmeren en hydrateer met een gezichtsserum met het liefst een lichte textuur. Daarna kun je crème aanbrengen.

Gebruik speciale oogcrème voor de gevoelige huid en vermijd vooral producten die over alcohol of geurstoffen beschikken, zoals je ook potentiële irriterende stoffen liefst links laat liggen.

Je kunt in elke situatie de conditie van de huid verbeteren

‘Welk type huid heb ik’ is een van de meest gestelde vragen. Natuurlijk is het antwoord relevant, maar je weet nu wel dat ongeacht welk huidtype je ook hebt er altijd iets te doen is om de situatie van de huid te verbeteren.