Foundation kwast schoonmaken

foundation kwast schoonmaken

Het is essentieel dat de foundation kwast schoon is en regelmatig schoongemaakt wordt. Met schone kwasten breng je de foundation veel beter aan namelijk.

Bovendien kunnen in de kwasten zomaar bacteriën ontstaan, net als schimmels. Een foundation kwast schoonmaken is meer dan alleen een beetje afspoelen. We leggen uit hoe je een foundation kwast schoon kunt maken.

Het werkt gewoon prettiger met een schone kwast

Het is prettiger werken met een schone kwast. Was jij je kwast niet, dan wordt die na verloop van tijd ook zwaarder en is zo minder goed te gebruiken. Met een vuile foundation kwast wordt de aangebrachte foundation bovendien wat streperig en soms zelfs vlekkerig.

Kwasten die vuil zijn, zijn bovendien slecht voor de huid. Dat heeft alles te maken met het feit dat bacteriën zich graag nestelen in vuile kwasten. Bacteriën samen met vuil kunnen zelfs tot dermatitis leiden.

Visagisten desinfecteren niet voor niets hun kwasten

Het is niet voor niets dat visagisten hun kwasten steeds desinfecteren. Voor thuis is dat wat overdreven. Het is echter wel zaak je kwasten eens per week schoon te maken en eens in de veertien dagen maak je de kwasten écht heel goed schoon.

Dan haal je ook alle restjes weg. Mocht je een beautyblender of een sponsje gebruiken, dan moet je deze producten vaker schoonmaken. Een beautyblender en een sponsje trekken nog meer bacteriën en vuil aan namelijk.

Foundation kwast schoonmaken kan met een vloeibaar schoonmaakmiddel

Een foundation kwast schoonmaken kan bijvoorbeeld prima met een vloeibaar schoonmaakmiddel. Met een dergelijk middel worden de haren van de kwast ook goed schoongemaakt.

Bovendien is het bekend dat vloeibaar schoonmaakmiddel make-up resten af kan breken. Let wel op dat er niet teveel vloeibaar schoonmaakmiddel op de kwast achterblijft.

Gebruik wel een sulfaat vrije shampoo voor het reinigen van de kwasten

Ook de shampoo die je normaliter in je haar doet kun je gebruiken om de foundation kwasten goed schoon te maken. Zorg dan wel dat je sulfaat-vrije shampoo gebruikt.

Doe je dat niet, dan kan een laagje op de kwast achterblijven en dat laagje kan zorgen voor huidirritatie in de vorm van verstopte poriën.

Er zijn ook speciale sprays beschikbaar voor het schoonmaken van de foundation kwast. Gebruik je een spray, droog dan de kwast nadien met een papieren doekje.

Ga de kwasten eens per veertien dagen grondig reinigen

Eens in de veertien dagen ga je de foundation kwast schoonmaken op een zeer grondige wijze. Hoe je dat doet? Vul in eerste instantie een mok met warm water en voeg er een aantal druppels zeep of shampoo aan toe.

Je draait de kwast rond in de mok. Doe dit door de kwast langzaam van de bodem naar de zijkant te bewegen. Doe dit rustig, anders kan de kwast de vorm verliezen.

Werk je met een zeepblokje? Haal dan de kwast over het blokje heen, onder stromend water en maak de kwast dan met de vingers schoon. Je spoelt vervolgens de kwasten voorzichtig af met lauw water. Dat doe je net zo lang tot je zeker weet dat de make-up helemaal van de kwast verdwenen is.

Drogen: houd de kwast kant naar beneden

Mocht de kwast gedurende de werkzaamheden enigszins uit vorm zijn geraakt, dan leg je ze plat neer om te drogen. Bij voorkeur laat je de kwast drogen op een half opgerolde handdoek. Je houdt daarbij de kwast kant naar beneden. Zo gaat het vocht niet in de kwast zitten, maar loopt het er juist uit.

Vervang de kwast als de haren loslaten

Overigens kunnen de foundation kwasten erg lang mee. Die hoef je niet snel te vervangen, zeker niet als je ze regelmatig schoonmaakt. Als de haren van de kwast uitvallen, is het de hoogste tijd om een vervangende kwast aan te schaffen.

Eerder is dat niet nodig. Kijken we even verder dan alleen de foundation kwasten, dan is het uiteraard ook zaak de andere kwasten steeds goed schoon te houden.

Dat geldt in principe voor elke make-up kwast. Voor de reguliere make-up kwast kun je ook verschillende reinigingsmanieren toepassen.

Zorg dat alleen de haren van de kwast nat worden

Zo kun je met een speciale brush cleaner en met behulp van (baby)shampoo, water met olijfolie en afwasmiddel de kwasten prima schoon houden. Als je kwasten gaat reinigen, probeer dan alleen de haartjes van de kwasten nat te maken.

Laat het hout en ijzer droog. Worden die onderdelen vochtig, dan kan rotting ontstaan. Verder geldt dat je nooit te hard op de kwast duwt. Gebruik ook geen heet water om de kwasten schoon te maken.

Het schoonmaken en schoonhouden van de foundation kwast is dus erg belangrijk. Met een schone kwast breng je foundation minder goed aan. Bovendien kan de kwast zomaar een broeinest van bacteriën en schimmels worden. En dat is wel het laatste wat je wilt natuurlijk.