Gezichtsverzorging donkere huid

gezichtsverzorging donkere huid

Moet je als je een donkere huid hebt nou ook andere producten gebruiken voor de perfecte verzorging van je huid? De specialisten zijn het er ondertussen over eens dat dit niet het geval is.

De producten die er zijn voor de donkere huid werken vaak te agressief. Dit kan dus juist nieuwe huidproblemen opleveren of verergert de problemen aan de huid.

Er zijn verschillende tussen een donkere en een witte huid. Maar onderling zijn er ook verschillen tussen donkere huiden zoals er ook verschil bestaat tussen witte huiden.

Gezichtsverzorging donkere huid: check vooral de conditie van de huid en kijk minder naar het verschil tussen wit en donker

Het is wel een gegeven dat de donkere huid in een kouder klimaat als dat in ons land vaak te maken krijgen met een tekort aan vocht. Ook bekend is dat de donkere huid over grotere talgklieren beschikt.

Ook heeft de donkere huid te vaker te maken met oneven pigmentatie. Toch is het beter te kijken naar de conditie van de huid in plaats van je te concentreren op het verschil tussen een donkere en een witte huid.

Kijk dus of sprake is van een droge, vette of juist gevoelige huid, of dat er sprake is van acne. Kijk dus goed naar de behoeften die de huid heeft. Niet naar wit of donker.

Voor de donkere huid is exfoliëren absoluut het toverwoord

Heb je een donkere huid, dan is exfoliëren het toverwoord. Scrub niet want dit kan bij een donkere huid eerder voor beschadiging van de hoornlaag zorgen. Dan ontstaat een ruwe huid en kunnen zelfs vlekjes ontstaan op de huid. Door regelmatig maar niet te vaak te exfoliëren kun je de dode huidschilfers afweken.

Handig, want de dode huidschilfers veroorzaken een meer doffe huid. Door te exfoliëren kun je een donkere huid dus weer laten glanzen. De twee voornaamste bestanddelen die gebruikt worden bij exfoliëren zijn wel glycolzuur en salicylzuur.

Heb je te maken met pigmentvlekken, dan kies je bij voorkeur producten die beschikken over glycolzuur, heb je puistjes bijvoorbeeld, dan is het beter salicylzuur te gebruiken.

Puistjes en vlekjes krijg je minder snel weg

Het is een feit dat als je een donkere huid hebt, je de ontstane vlekjes en puistjes

minder gemakkelijk weg kunt krijgen. Het is eveneens een gegeven dat als je een donkere huid hebt, je eerder met pigmentvlekken te maken krijgt.

Het is verstandig om geen ingrediënten te gebruiken in combinatie met zonlicht, pigmentvlekken kunnen veroorzaken.

Dit zijn onder andere geurstoffen, parfum en kleurstoffen. Weet bovendien dat de vlekjes altijd toch uit zichzelf weer verdwijnen en wat lichter van kleur worden.

Hydrateren is voor de donkere huid extreem belangrijk

Voor een donkere huid is hydrateren erg belangrijk. Dat betekent in dit geval elke dag opnieuw voldoende water nemen en vooral ook een goede moisturizer gebruiken.

De donkere huid heeft weliswaar grotere talgklieren waardoor de huid wat vetter aan kan voelen, toch is het zaak een moisturizer te gebruiken. Dat klinkt tegenstrijdig, maar vergeet niet dat door het koudere klimaat vaak sprake is van een gebrek aan vocht in de huid.

Dat maakt de huid trekkerig. Dus moet je het vocht in de huid aanvullen met een moisturizer. Ondanks de dus wat vettere huid die je hebt bij een donkere huid.

Gezichtsverzorging donkere huid: pas op met behandeling met een laser

Heb je een donkere huid en heb je te kampen met bijvoorbeeld acne en beharing. Pas dan wel op met laserbehandelingen. De meeste lasers die dan namelijk gebruikt worden, blijken in de praktijk niet geschikt voor de donkere huid.

Het pigment in de huid zal het licht van de laser als het ware absorberen. Daar komen problemen van in de vorm van onder meer brandwondjes en dat zorgt weer voor littekenvorming.

Zonbeschermingsproducten beschermen tegen huidveroudering en pigmentvlekken

Ook voor de donkere huid blijken zonbeschermingsproducten perfect. Door het aanbrengen van dergelijke producten wordt de huid op zo goed mogelijke wijze beschermd. Gebruik dus zeker zonbescherming als je zaken als huidveroudering en pigmentvlekken tegen wilt gaan en wilt voorkomen.

Focus je niet op de verschillen tussen een lichte en een donkere huid

En zo zijn de verschillen tussen de donkere en de lichtere huid best te overzien. Focus je niet op die verschillen, maar behandel de huid - ongeacht de kleur- naargelang de conditie van de huid.

Het gebrek aan vocht in de donkere huid is wel iets om rekening mee te houden, iets dat veroorzaakt wordt door het koudere klimaat. Pas bovendien op met laserbehandelingen. Die kunnen littekens opleveren omdat het pigment het licht van de laser absorbeert.

Het zijn zaken om rekening mee te houden wat betreft de gezichtsverzorging donkere huid. Voor het overige die je net als bij een lichtere huid. Je geeft je huid waar het om vraagt.