Opeens veel puistjes

opeens veel puistjes

En dan word je wakker en kijk je in de spiegel. De paniek slaat toe. Je hebt opeens veel puistjes. Paniek alom, want waar komen die nou ineens vandaan? Niemand zit te wachten op puistjes en zeker niet op opeens veel puistjes. Toch kan het gebeuren. Vaak zijn vrouwen het slachtoffer van opeens veel puistjes.

Overproductie van de talgklieren kan een oorzaak zijn

Het kan zomaar gebeuren. Ook als je nooit eerder- zelfs niet als tiener- te maken hebt gehad met puistjes. Ineens zijn ze daar en dat betekent vaak paniek alom.

Voor we kijken naar wat de oorzaken van opeens veel puistjes zijn, is het goed te weten wat er eigenlijk gebeurt. Heb je puistjes, dan is vaak sprake van een overproductie van de talgklieren.

Dat houdt in dat overtollig talg gaat mengen met de dode huidcellen en andere viezigheid en bacteriën. De poriën van je huid raken verstopt en zo kunnen ontstekingen ontstaan.

Je herkent een ontsteking van een porie aan de rode bult met de witte kop die ontstaat. Talgklieren die ineens over gaan produceren, kunnen er dus opeens voor zorgen dat er puistjes ontstaan.

Het is belangrijk het ontstane probleem bij de bron aan te pakken. En dus moet je eerst weten wat dan precies de oorzaak is van het probleem is. Bij vrouwen zit de oplossing vaak in het herstellen van de hormoonbalans.

Puistjes ontstaan vaak kort voor de menstruatie

Vrouwen die op zomaar een ochtend geconfronteerd worden met puistjes, zitten vaak kort voor hun menstruatie. Het is een bekend probleem waarmee veel vrouwen te maken hebben, en dat elke maand opnieuw.

Rond de menstruatieperiode komen ineens veel puistjes door en worden ze ook zichtbaar. Dat komt omdat de hormonen rond de eisprong uit balans raken. Er worden dan ook meer androgene hormonen aangemaakt. Dat kan weer een verhoging van de talgproductie betekenen.

Geen kunstmatig oestrogeen meer

Een andere oorzaak kan zijn dat vrouwen gestopt zijn met de pil. Stop je met de pil, dan kan zomaar ineens sprake zijn van veel puistjes. Het lichaam krijgt dan geen kunstmatig oestrogeen meer.

Dat zorgt standaard voor een schommeling van de hormoonspiegel en ook dat kan dus puistjes veroorzaken. Ook als vrouwen zwanger raken kan dat zorgen voor een toename van puistjes.

De talgklieren maken ook dan meer talg aan. Er zijn vrouwen die als ze zwanger raken een mooiere huid krijgen, anderen krijgen juist meer puistjes. En dat zomaar opeens.

Zeker gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap ontstaan vaak extra veel puistjes. In die periode schommelen de hormonen in het lichaam van de vrouw en dat kan dus puistjes tot gevolg hebben.

Knijp de puistjes nooit uit, dit kan littekens opleveren

Het is belangrijk als je ineens te maken krijgt met puistjes om de huid zeer goed te reinigen. Dit doe je bij voorkeur twee keer per dag. Bij het reinigen gebruik je geen zeep, maar veel liever een mild verzorgingsproduct.

Het is belangrijk de puistjes zo weinig mogelijk aan te raken of te krabben aan de puistjes. Op die manier kun je gemakkelijk bacteriën verspreiden. Knijp de puistjes ook niet uit.

Dit gaat slechts zelden goed en kan een nog rodere puist opleveren. In het ergste geval kan het zelfs voor littekens zorgen. En dat is wel het laatste wat je wilt en zeker niet in je gezicht.

Extra puistjes rondom de overgang

Vrouwen krijgen vaak ook gedurende de overgang te maken met meer puistjes. Dat heeft alles te maken met het feit dat er minder oestrogenen in het lichaam zitten.

De mannelijke geslachtshormonen worden actiever. Bovendien wordt in die periode de huid dunner en droger, iets dat ook gebeurt als je ouder wordt. Ook dan kun je gevoeliger worden voor puistjes.

Ook de zon kan de oorzaak van extra puistjes zijn

Nog weer een andere factor kan de zon of warm weer zijn. Zo kun je als je op vakantie gaat zomaar ineens te maken krijgen met extra puistjes vanwege de zon.

De zon kan behoorlijk wat invloed hebben op de structuur van de huid. Je huid wordt bijvoorbeeld droger, een beetje vetter en zweet kan voor verstoppingen van de poriën zorgen.

Het is alleen om die reden dus zaak om altijd een beschermend product tegen de zon in huis te hebben en dat product uiteraard ook te gebruiken.

Laat de puistjes met rust en reinig je huid twee keer per dag

Opeens veel puistjes is erg vervelend. Het overvalt je en je schrikt vaak. Toch zijn er dus diverse plausibele oorzaken aanwijsbaar die de puistjes kunnen veroorzaken.

Ga na welke voor jou van toepassing kunnen zijn. De huid vooral erg goed schoonhouden en de puistjes verder maar zoveel mogelijk met rust laten is eigenlijk de beste remedie, zoals je ook goed kijkt welke verzorgingsproducten je gebruikt als je met extra veel puistjes te kampen hebt.