Concealer voor of na foundation?

Concealer voor of na foundation

Het is een vraag die veel weg heeft van de bekende kip en ei vraag. Wat breng je nou eerder aan, foundation of concealer? Hoewel er mensen zijn die er structureel anders over blijven denken, is het toch echt verstandig om altijd eerst de foundation aan te brengen, gevolgd door een concealer. Foundation betekent niet voor niets zoiets als ‘basis’ en de basis leg je altijd als eerst.

 

Moderne vrouw denkt na over wat ze aanbrengt op het gezicht

Het is overigens in het geheel niet erg dat de discussie over foundation en concealer nog steeds gevoerd wordt, het betekent namelijk dat de moderne vrouw nadenkt over wat ze op het gezicht aanbrengt en in welke volgorde.

Ondertussen zijn de echte kenners het er wel over eens dat de volgorde wat betreft het aanbrengen van make-up de volgende is: primer, foundation, concealer, poeder, bronzer, blusher, ogen, brows en een fixing spray.

Breng nog voor de foundation en concealer een goede primer aan

Een ding is zeker, nog voor de discussie aangegaan kan worden of concealer voor of na foundation gevoerd kan worden, breng je een primer aan op je gezicht.

Je kunt een primer als even belangrijk beschouwen als een goede foundation of concealer. De primer is dus ook al essentieel voor het aanbrengen van make-up, als je althans perfectie nastreeft.

Een goede primer heeft zogenaamde werkende ingrediënten die een sterk verzorgende werking heeft. Primer zorgt ervoor dat de foundation lang op de juiste plek blijft zitten en geldt als de ultieme fix voor de make-up.

Bovendien voorkom je door het aanbrengen van een primer het door vrouwen zo gehate ultra shiny face uiterlijk. Redenen voldoende dus om altijd eerst een primer aan te brengen.

Na de primer leg je de basis en ga je aan de slag met foundation

Is de primer aangebracht, ga dan aan de slag met de basis, met de foundation dus. Concealer voor of na foundation is een vraag die dus simpel te beantwoorden is: je brengt eerst de foundation aan.

Pas dan ga je met concealer aan de slag. Zoals bekend verondersteld mag worden breng je foundation aan met ofwel een kwast of gewoon met je vingers.

Het is in de meeste situaties verstandig om het gebied onder de ogen open te laten. Doorgaans is een foundation daar te zwaar voor.

Pas na de foundation breng je concealer aan

Na het aanbrengen van foundation is het dan eindelijk tijd voor de concealer. Met concealer kun je op uitermate effectieve wijze de donkere kringen en de rode vlekjes wegwerken en verdoezelen.

Concealer kun je prima met je vingers aanbrengen, zeker als het om het gebied onder de ogen gaat. Je zet stipjes en veegt die vervolgens heel gemakkelijk met je vingers uit. Gemakkelijker kan niet.

Met poeder zet je de aangebrachte basis vast

Hoewel de discussie zich vaak toespitst op de vraag concealer voor of na foundation, is het in dat kader ook nog best interessant wat dan na concealer de volgende stap is.

Die volgende stap is namelijk het aanbrengen van poeder. Eigenlijk is dat een product dat ook bij de concealer en de foundation hoort. Poeder zet namelijk de aangebrachte basis vast.

Het is goed hiervoor een goede kwast toe te passen om zo de aangebrachte basis op de best denkbare wijze te fixeren.

Met poeder en een flinke kwast creëer je ook een zo transparant en naturel mogelijke uitstraling. De kans op zogenaamde glim is bovendien kleiner als je de concealer en de foundation afwerkt met een poeder.

Met een spray kan de make-up geen kant meer op

Nadat de poeder is aangebracht en het vraagstuk concealer voor of na foundation ook is opgelost, breng je bronzer aan. Dit geeft een gezicht structuur.

Daarna ga je nog in de weer met blusher, ogen, brows om af te sluiten met een fixing spray. De laatste stap, het aanbrengen van een spray, is al even belangrijk als het leggen van de basis met foundation en concealer.

De spray moet er voor zorgen dat de make-up zo goed mogelijk blijft zitten. Je kunt de spray dan ook wel beschouwen als een soort van vloeibare lijm die als het ware een extra laagje legt.

Het gevolg is dat je make-up echt geen kant op kan en dat het geheel zo vast als een huis voelt en ook daadwerkelijk zit.

Alleen als je de juiste volgorde hanteert blijft make-up lang en goed zitten

Houd je bovenstaande volgorde aan, dan weet je zeker dat jij de make-up op de enige juiste wijze hebt aangebracht. Belangrijk, want alleen dan blijft het ook lang genoeg zitten.

Want dat is het onderwerp waarover vrouwen zich vaak het meest zorgen maken; of de make-up wel lang genoeg blijft zitten en vooral ook mooi blijft zitten.